Foto: Hanna Eriksson

Katarina Klingberg

Jag har alltid dansat. Teater ligger mig nära och jag har spelat mycket teater men dansen har ett annat mer direkt uttryck, som går förbi orden och rakt in i kroppen. Min grundskolning är klassisk balett och först 1989 upptäckte jag den orientaliska dansen, som jag sedan ständigt återkommit till.

Genom åren har jag också tränat och uppträtt med olika medeltida danser genom SKA Uma (då kallat Utkante), karnevalssamba med Ume batucada, butoh genom Su En butoh company, galliard genom Jane Gingell och därutöver tränat yoga, tai chi, tango, hiphop, flamenco, fridans... I mina egna dans- och dansteaterföreställningar har jag använt mig av allt jag lärt och genom dansen gestaltat skeenden, inre såväl som yttre.

I ”Mörkerseende”, en teateruppsättning jag producerade 2006 genom Teater Mycel, undersökte jag de positiva aspekterna av mörker, de känslor vi trycker bort som icke önskvärda men som egentligen är en källa till styrka. Den insikten tar jag med in i Kick Ass Fusion Bellydance. På scen vill jag förmedla kraften i att våga vara stark, att ta plats och ge uttryck för hela människan, inte bara det som är trevligt och behagligt att se på.

Senaste åren har jag riktat in mig på olika typer av fusion bellydance och haft förmånen att genom internationellt erkända lärare som Tribal Empire, Asharah, Ariellah, Callisto, Elin Kåven och Dud Muurmand få förkovra mig i olika varianter av denna.

Jag är sedan 2010 certifierad lärare i ATS, American Tribal Styleoch har även undervisat i Kickass fusion genom Studieförbundet Vuxenskolan.